Rotfylling

Hvorfor rotfylle?

Rotfylling er en del av tannbehandlingen som utføres på tenner som har vært utsatt for en bakterieinfeksjon eller diverse påkjenninger. En bakterie-infisert tann kan oppstå fra omliggende vev eller dype hull. Andre påkjenninger kan for eksempel være slag mot tannen,
store fyllinger eller tanngnissing.
For å diagnostisere en infeksjon i tannens nerve, pulpaen, må det ofte tas et røntgenbilde hos tannlegen. Det kan også diagnostiseres ved å tolke ulike symptomer som ømhet ved påtrykk, pulserende følelse, kraftig ising ved inntak av kald eller varm mat og drikke, hevelser, eller tannpine.
En ubehandlet infeksjon i pulpaen kan føre til spredning i kjevebeinet og i verste fall blodbanen. En rotfylling vil gi pasienten en sjanse til å beholde tannen. Alternativet vil være å trekke den.

Fremgangsmåte

Rotfyllingen utføres enten i en eller flere omganger, avhengig av diagnosen. Ved større infeksjoner trengs det av og til også flere besøk utover det. Målet er å rense tannen for gjenværende vev og bakterier. I de fleste tilfellene vil det i løpet av første seanse legges et bakteriedrepende medikament (kalsiumhydroksid) og en midlertidig fylling, før det i andre seanse legges et bakterietett materiale.
I forbindelse med rensing av en tann med infeksjon kan bakteriebalansen forskyves slik at det oppstår smerter og hevelse. Noe smerter etter utrensing er normalt, også ved utrensing av tenner uten infeksjon vil det kunne være smerter i etterkant. Som regel er det god prognose etter en rotfylling, men i noen tilfeller vil infeksjonen kunne blusse opp igjen, og tannen må behandles videre.

Etter rotfyllingen

Etter fullført rotfylling vil tannen være mer utsatt for fraktur og sprekker enn en frisk tann. Det skyldes fordi nerver og blodkar har blitt fjernet, og tannen blir dermed sprø. Oftest legges det en toppfylling av kompositt. Men dersom tannen har store skader før behandlingen, store fyllinger, eller en jeksel som må tåle store belastninger, lages det vanligvis en sterkere konstruksjon i form av krone/bro. En slik behandling vil ofte gi tannen en bedre langtidsprognose. Tannen må i etterkant også følges jevnlig opp med røntgenbilder. Dette er for å forsikre seg om at rotfyllingen har vært vellykket.

Tannlege Stokke AS holder åpent mandag til fredag. I tillegg har vi kveldstimer på mandag og onsdag.

Vi tilbyr automatisk innkalling på sms etter hvor ofte du ønsker å gå til kontroll. Så slipper du å tenke på det.

    Velg behandler
    Tannlege Kai-Uwe GitterTannlege Franz GitterTannpleier Kristine KjeldbyTannpleier Aud Kristine Saugmann Deila

    TIMEBESTILLING / AVBESTILLING

    Timebestilling, endring av time og avbestilling må gjøres pr. telefon.

    ADRESSE

    Besøksadresse
    Frederik Stangsgt. 1 – 3160 Stokke

    Postadresse
    Postboks 84 – 3161 Stokke

    TELEFONNUMMER OG E-POST

    Tannlege Kai-Uwe Gitter - 45 41 01 58
    Tannpleier Kristine Kjeldby -  45 41 01 58

    Tannlege Franz Gitter – 33 36 46 06
    Tannpleier Aud Kristine S. Deila – 33 36 46 06

    Tannlege Kai-Uwe Gitter
    resepsjon@stokketann.no

    Tannpleier Kristine Kjeldby
    resepsjon@stokketann.no

    Tannlege Franz Gitter
    post@stokketann.no

    Tannpleier Aud Kristine Saugmann Deila
    post@stokketann.no