Krone, bro, proteser og fasetter

Kroner

Kroner lages på tenner som er så sterkt destruerte at de ikke kan repareres med vanlige fyllinger. Det kan skyldes store fyllinger, dype hull eller omfattende frakturer. En slik konstruksjon kan være med på å gi tannen en mer optimal estetikk og funksjon.

De to vanligste kronene man fremstiller er 1) helkeramiske kroner og 2) metall-keram kroner. Under de helkeramiske er de mest utbredte kronene såkalte e-max- og zirkoniakrone. Valget er avhengig av belastningen og det estetiske aspektet. Metall-keram-kroner består av en indre metallkjerne og med brent porselen utenpå.

Fremgangsmåte

Kroner lages individuelt for hver pasient. Tannen slipes og formes til før det deretter tas avtrykk av begge kjevene. Det tar normalt 1-3 uker før kronen er ferdiglaget (avhengig av hvilken tanntekniker man velger). Dersom både tannlegen og pasienten er fornøyde med passformen og fargen, vil kronen sementeres fast.

Etter sementeringen

For å øke levetiden på kronen, er det viktig med god rutine og egeninnsats etter innsettingen av ny krone. Det vil ikke oppstå karies i selve kronen, men i tannen nedenfor kronens avslutning er et utsatt sted. I noen tilfeller kan slike hull repareres med en fylling. I andre
tilfeller vil det være for omfattende og det vil da trengs en ny behandling. Godt renhold er derfor svært viktig. Daglig puss med myk tannbørste, samt bruk av tanntråd/ mellomromsbørste og fluor vil være av stor betydning. Vi vil deg instruksjoner i å holde slike
konstruksjoner så rene som mulig.

Bro

Å trekke en tann er som regel siste utvei. Dersom det for eksempel oppstår sprekk i tannen, fraktur, eller en mislykket rotfylling vil det av og til likevel være hensiktsmessig å trekke en tann. Andre årsaker til tapte tenner kan være på grunn av sykdom i tannkjøttet, slag mot tannen osv. Ved hjelp av begge nabotennene vil det i slike tilfeller lages en bro for å erstatte den tapte tannen. Prosedyren og fremgangsmåten er den samme som under kroneslipingen.

Protese

Vi lever i en tid der vi mennesker blir stadig eldre. Det samme gjelder for tennene våre, og det er ikke alltid at vi får beholde dem livet ut. Dette vil gå utover tyggeevne og estetikk. Hos pasienter som har få eller ingen tenner igjen, vil proteser være aktuelle. Det deles inn i delproteser, der man inkluderer gjenværende og sterke tenner, og helproteser (gebiss) som erstatter samtlige tenner.
Protesene kan lages av plast (ofte en semipermanent løsning) eller av akryl med en metallramme. Proteser er avtagbare, og det er viktig å rengjøre dem grundig hver dag. Instruksjoner om hvordan disse skal rengjøres vil bli gitt av tannlegen

Tannlege Stokke AS holder åpent mandag til fredag. I tillegg har vi kveldstimer på mandag og onsdag.

Vi tilbyr automatisk innkalling på sms etter hvor ofte du ønsker å gå til kontroll. Så slipper du å tenke på det.

  Velg behandler
  Tannlege Kai-Uwe GitterTannlege Franz GitterTannpleier Kristine KjeldbyTannpleier Aud Kristine Saugmann Deila

  TIMEBESTILLING / AVBESTILLING

  Timebestilling, endring av time og avbestilling må gjøres pr. telefon.

  ADRESSE

  Besøksadresse
  Frederik Stangsgt. 1 – 3160 Stokke

  Postadresse
  Postboks 84 – 3161 Stokke

  TELEFONNUMMER OG E-POST

  Tannlege Kai-Uwe Gitter - 45 41 01 58
  Tannpleier Kristine Kjeldby -  45 41 01 58

  Tannlege Franz Gitter – 33 36 46 06
  Tannpleier Aud Kristine S. Deila – 33 36 46 06

  Tannlege Kai-Uwe Gitter
  resepsjon@stokketann.no

  Tannpleier Kristine Kjeldby
  resepsjon@stokketann.no

  Tannlege Franz Gitter
  post@stokketann.no

  Tannpleier Aud Kristine Saugmann Deila
  post@stokketann.no