Periodontitt / tannkjøttsykdom

Hvordan utvikles periodontitt?

Hvis den daglige akkumuleringen av bakteriebelegg i munnen ikke fjernes, vil dette kunne skape betennelse i tannkjøttet (Gingivitt). Tannkjøttet hovner opp og bakterier legger seg mellom tannen og tannkjøttet. Når bakteriebelegget blir liggende over tid vil dette mineraliseres å bli til tannstein. Bakteriene i tannsteinen irriterer vevet rundt tannen.
Benet rundt tennene trekker seg da sakte tilbake og mer tannfeste forsvinner.

Tannkjøttslommen rundt tannen blir nå dypere. Dette fører til at det blir mer plass til tannstein og flere bakterier i munnhulen. I sluttfasen, når nesten alt ben rundt tannen har forsvunnet, blir tannen løsere. Betennelsen vil på dette tidspunktet være omfattende og vanligvis oppstår hevelse og verking.Hvis man ikke behandler en tann med dype lommer med bakterier, vil kroppen betrakte dette som et fremmedlegeme. Etter hvert støtes tannen ut og løsner.

De mest vanlige årsakene til periodontitt er arvelige faktorer (genetikk), røyking, stress, spesielle bakterier, dårlig munnhygiene, ukontrollert diabetes og hjerte – karsykdommer. Periodontitt er en kronisk tilstand, men ved en periodontittbehandling prøver man å stabilisere tilstanden, slik at sykdommen ikke utvikler seg videre.

Følgende tegn/symptomer kan tyde på at du har utviklet periodontitt:

  • Lett blødende og ømt tannkjøtt
  • Tannkjøttet mellom tennene endres
  • Tennene kjennes løse
  • Stadig dårlig ånde eller vond smak i munnen
  • Vedvarende hovent tannkjøtt
Friskt tannkjøtt

En frisk tann har ben som dekker nesten hele roten. Mikroskopiske små tråder fester roten til ben og tannkjøtt. Tannkjøttet beskytter den følsomme overgangen til benet. Tannkjøtt som er friskt blør ikke ved rengjøring f.eks med tanntråd. Om plakk får ligge igjen rundt tennene kan tannkjøttet bli betent. Da får det en mørkere farge, blør lettere, er ømt og klemmer ikke like godt rundt tannen.

Tannstein

Plakk er bakterier og matrester som hele tiden dannes i munnen. Ved hjelp god rengjøring kan du selv fjerne plakk. Sammen med spyttet kan plakk som ikke har blitt fjernet danne tannstein. For å fjerne tannstein kreves behandling av tannlege eller en tannpleier.
Dersom ikke plakk blir fjernet, kan plakk og tannstein spre seg fra tannkronen og ned i tannkjøttslommen mellom tannkjøttet og tannens øvre del. Tannstein kan også dannes lenger nedover på tannen.

Den onde sirkelen

Stoffer fra visse bakterier i munnen irriterer vevet rundt tannen. Dette vevet forsvarer seg med en betennelsesreaksjon, kroppens naturlige forsvar mot bakteriene og deres gifter. I blant bryter betennelsen (inflammasjonen) også ned tannens feste. Benet rundt tennene trekker seg da sakte tilbake og mer tannfeste forsvinner.
Sakte blir nå lommen dypere – en ond sirkel har startet. Det finnes nå plass for mer tannstein og flere bakterier. I sluttfasen, når nesten alt ben rundt tannen har forsvunnet, blir tannen løsere. Betennelsen er nå omfattende og det vil oppstå hevelse og verking.
En ubehandlet tann med dype lommer betraktes snart som et fremmedlegeme av kroppen. Etter hvert vil tannen støtes ut og løsne. Tannkjøttet kan da vokse over hullet der tannen var og infeksjonen forsvinner. Men en tann har gått tapt, og må eventuelt erstattes med for eksempel et implantat eller en bro.

Behandling av tannkjøttsykdom

Ved konsultasjon vil behandler utføre klinisk og røntgenologisk undersøkelse for å få oversikt over sykdommens utbredelse og fastsette diagnose. Pasienten vil få grundig informasjon om sykdomsstadiet og hva en kan gjøre selv.
Målet med behandlingen er å få sykdommen under kontroll og stanse infeksjonen i tannens festeapparat. Det blir laget en individuelt tilpasset behandlingsplan og pasienten må påberegne flere behandlingstimer for å få sykdommen under kontroll.
Behandlingen innebærer grundig hygieneopplæring, motivasjon til røykeslutt og systematisk dyprens av alle tenner som er individuelt planlagt ut ifra den enkeltes behov og sykdomsstadium.

I noen tilfeller vil det være behov for ytterligere behandling, og pasienten vil kunne bli henvist til en tannkjøttsspesialist. Det vil alltid være behov for vedlikeholdsbehandling som vurderes individuelt til hver pasient. Det innebærer en kontroll og rens regelmessig for å holde sykdommen under kontroll. Denne vedlikeholdsfasen vil som regel vare livet ut.
Behandling av tannkjøttsykdommen periodontitt vil etter gjeldende regelverk gi rett til refusjon fra Helfo. Behandling for tannkjøttsykdommen periodontitt inngår også i frikortordning med frikort tak 2.  Vi holder oss til enhver tid oppdatert på gjeldende regelverk.

Vi tilbyr direkteoppgjør fra Helfo. Det betyr at du slipper å betale mer enn egenandelen om du f.eks trenger behandling for periodontitt, tannskade forårsaket av tanngnissing eller munntørrhet, operasjon av visdomstenner osv.

Tannlege Stokke AS holder åpent mandag til fredag. I tillegg har vi kveldstimer på mandag og onsdag.

Vi tilbyr automatisk innkalling på sms etter hvor ofte du ønsker å gå til kontroll. Så slipper du å tenke på det.

    Velg behandler
    Tannlege Kai-Uwe GitterTannlege Franz GitterTannpleier Kristine KjeldbyTannpleier Aud Kristine Saugmann Deila

    TIMEBESTILLING / AVBESTILLING

    Timebestilling, endring av time og avbestilling må gjøres pr. telefon.

    ADRESSE

    Besøksadresse
    Frederik Stangsgt. 1 – 3160 Stokke

    Postadresse
    Postboks 84 – 3161 Stokke

    TELEFONNUMMER OG E-POST

    Tannlege Kai-Uwe Gitter - 45 41 01 58
    Tannpleier Kristine Kjeldby -  45 41 01 58

    Tannlege Franz Gitter – 33 36 46 06
    Tannpleier Aud Kristine S. Deila – 33 36 46 06

    Tannlege Kai-Uwe Gitter
    resepsjon@stokketann.no

    Tannpleier Kristine Kjeldby
    resepsjon@stokketann.no

    Tannlege Franz Gitter
    post@stokketann.no

    Tannpleier Aud Kristine Saugmann Deila
    post@stokketann.no